Wiktionary:Administratori

Izvor: Wiktionary
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Administratori su korsinici koji imaju "sistemska ovlašćenja" (sysop rights). Od njih se očekuje da obavljaju rutinske "kućne poslove" koji zahtevaju ta ista "sistemska ovlašćenja". To, na primer, uključuje brisanje ili postavljanje zaštite na pojedine strane, blokiranje korisnika ili vraćanje izmena na stranama. Od administratora, koji su u pravilu iskusniji članovi Vikizajednice, se takođe očekuje da daju pomoć ili savet novim i manje iskusnim korisnicima.

Za spisak administratora na W(j)ečniku na srpskohrvatskom jeziku v. potpuni spisak administratora.

Administratorske privilegije[uredi]

Wiki software ima nekoliko dodatnih funkcija koje nisu dostupne svim korisnicima. Od tih, administratori imaju pristup sledećim.

Zaštićene strane[uredi]

Brisanje i vraćanje obrisanih strana[uredi]

Vraćanje izmena[uredi]

  • Brzo i lako vraćanje izmena načinjenih na stranicama. Svaki korisnik (prijavljen ili ne) može da vrati izmene na raniju verziju. Administratori poseduju brži, automatizovan alat za vraćanje izmena koji im pomaže da brže ponište loše izmene načinjene od strane anonimnih korisnika. Pri pregledanju izmena korisnika, vezna koja izgleda ovako: [vrati] – pojavljuje se pored izmena koje su na vrhu istorije izmena. Klikom na vezu vraćaju se izmene na poslednju izmenu koja ne potiče od tog korisnika, sa opisom izmena nalik sledećem (Vraćene izmene od korisnika B na poslednju izmenu korisnika A) i obeležava je kao manju izmenu.
Napomena: Nemojte vraćati izmene koje ne predstavljaju običan vandalizam; umesto toga vratite izmene ručno uz odgovarajući opis izmene.

Skrivanje vandalizma sa skorašnjih izmena[uredi]

  • Administratori mogu sakriti vandalizam sa skorašnjih izmena. Da biste ovo uradili, dodajte &bot=1 na kraj Internet adrese za spisak doprinosa korisnika. Na primer, http://sh.wiktionary.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=Vandal&bot=1. Kada se zatim klikne na spisak doprinosa, vraćena i originalna izmena koju vraćate će biti sakrivene sa standardnog prikaza skorašnjih izmena. (bot marker je uveden kako bi se sprečilo da masovne izmene botova ne bi preplavile skorašnje izmene) Ovo znači da će biti sakriveni sa skorašnjih izmena ukoliko ne kliknete na poveznicu „bots“ kako bi se prikazale izmene botova hidebots=0. Izmene nisu skrivene sa spiska priloga korisnika, istorije strane ili spiska nadgledanja. Izmene ostaju u bazi podataka, ali više ne preplavljuju skorašnje izmene. Svrha ove funkcije jeste smanjenje smetnji vandala koji preplavljuju skorašnje izmene sitnim izmenama uz relativno mali trud.
Napomena: Ovu opciju ne treba koristiti za vraćanje izmena koje vam se ne dopadaju, već je namenjena za uklanjanje sitnih vandala sa SI, naročito vandala koji preplavljuju SI masovnim izmenama.

Blokiranje i deblokiranje[uredi]

  • Blokiranje IP adresa i korisničkih naloga, na određeno ili neodređeno vreme.
  • Deblokiranje IP adresa i korisničkih naloga.

Prevod i dizajn interfejsa[uredi]

Razno[uredi]

Postoje i razne druge akcije koje samo oni sa administratorskim privilegijama mogu da obave:

  • Mogu da premeštaju druge zaštićene stranice.
  • Mogu da gledaju nenadgledane stranice da bi videli koje su stranice ranjivije na vandalizme.
  • Mogu da gledaju istoriju obrisanih stranica.
  • Mogu da uvoze stranice preko Posebno:Import ukoliko je označen izvor sa kojeg bi se uvoz vršio.Zahtevi za ovlašćenja[uredi]

Zahteve za dodelu ovlašćenja možete postaviti na ovoj strani.

Arhiva zahteva za ovlašćenja: 1, 2, 3

Zahtevi za uklanjanje ovlašćenja[uredi]

  • Uklanjanja ovlašćenja se ne mogu vršiti na lokalnim W(j)ečnicima, već se moraju obaviti preko stranice na Meti. U slučaju da je u pitanju samostalno obezvlašćenje, to će vam biti ispunjeno odmah. Administratorska ovlašćenja mogu biti oduzeta u slučaju njihove zloupotrebe. Na osnovu postignutog konsenzusa da postoji zloupotreba administratorskih ovlašćenja zahtev za njihovo oduzimanje se šalje meti. Žalba drugostepenom sudu na Meti uvek ostaje kao krajnje rešenje.
Zahteve i predloge možete postaviti ovde.

Zahtevi za dobijanje statusa bota[uredi]

Zahtevi za privremeno i hitno dobijanje administratorskih privilegija[uredi]

  • Na srpskohrvatskom W(j)ečniku sigurno nećete dobiti tako brz i efikasan odgovor kao što biste dobili na Meti. Zato, ako je nešto hitno, otidite na deo namenjen za hitne slučaje na Meti.

Zahtevi za brisanje i zaštitu sadržaja[uredi]

Ovo je mesto gde bi trebalo da tražite brisanje ili zaštitu sadržaja.

Arhiva zahteva za brisanje i zaštitu sadržaja: 1

Ostali nivoi ovlašćenja[uredi]

Pored administratora, postoje i drugi tipovi korisnika, ovde poređani prema nivou ovlašćenja koje poseduju počev od najmanjeg. Administratori bi se na ovom spisku nalazili između prijavljenih korisnika i birokrata.

IP adrese[uredi]

Posetioci W(j)ečnika koji se još nisu „prijavili“ mogu da obavljaju većinu funkcija, uključujući i najvažniju: uređivanje članaka i pomaganje pri održavanju Vikipedije.

Prijavljeni korisnici[uredi]

Prijavljeni korisnici mogu da obavljaju sve funkcije kao i IP adrese, ali i da unose slike, premeštaju/preimenuju stranice i kreiraju sopstvene korisničke strane. Prijavljeni korisnici imaju mogućnost da prilagode podešavanja, a imaju i sopstvene spiskove nadgledanja; videti Posebno:Userlogin kako biste se i sami prijavili.

Birokrate[uredi]

Korisnici sa statusom „birokrate“ mogu druge korisnike da unapređuju u administratore (ali ne i da ukidaju ovlašćenja). Birokrate unapređuju druge birokrate na projektima gde takvi postoje, ili stjuardi na onima na kojima nema birokrata. Birokrate mogu da preimenjuju korisnike, kao i da dodeljuju i uklanjaju status bota.

Stjuardi[uredi]

Korisnici sa statusom „steward“ mogu promeniti nivo ovlašćenja bilo kog korisnika na bilo kom Vikimedijnom projektu. Ovo podrazumeva davanje i oduzimanje administratorskih ovlašćenja i obeležavanje korisnika kao bota. Ovo se beleži na Posebno:Log/prava na Meti. Zahtev za pomoć stjuarda možete uputiti na m:requests for permissions. Naravno, oni neće obavljati akcije koje mogu da obave lokalne birokrate.

Programeri[uredi]

Najviši nivo pristupa (zapravo više nivoa) poseduju „programeri“, tj. oni koji mogu da prave direktne izmene na MedijaViki softveru i bazi podataka. Ovi ljudi, u velikom broju, nemaju administrativnih privilegija osim pripisivanja izmena korisnika.

Možete ih kontaktirati putem wikitech-l mejling liste. Videti m:Developer za spisak programera i druge informacije.